KNX- Smarta Hem

KNX är en teknik eller ett system som kan användas till smarta lösningar för att styra det mesta som kräver el i ditt hem. Allt från din ljudanläggning till belysning, markiser och ventilationsfläktar. Branschfolket har ett ord för den här sortens teknik; "fastighetsautomation". KNX, förkortning för Konnex, är en ISO-standard för så kallade "smarta hem".

Energibesparing är framtidens melodi och i en KNX-installation finns det många olika sätt att spara på. Det kanske mest effektiva är att automatisera hela byggnader och låta smart teknik sköta allt från belysning till värme. Med en strömbrytare kan man knäppa på och av lyset. Det vet till och med familjens Golden Retriever. Men, det varken hunden eller många andra vet, är att en modern strömbrytare kan mycket mer än så. I dag är det fullt möjligt att använda en och samma tryckknapp för att styra belysning, larm, värme, ventilation, ljusinsläpp genom fönstret, ljus & bild m.m.

En modernt och smart KNX-system innehåller komponenter som kan kommunicera med varandra, antingen genom trådförbindelse eller trådlöst. En tryckknapp i en sådan anläggning kan programmeras för att sköta många olika saker samtidigt. Du kan även styra hemmets eller fastighetens olika tekniska system på distans genom att koppla upp dig via mobiltelefon eller internet.

Välgörande för elräkningen
Men hur kan man spara genom att installera modern elteknik? Komponenterna är kopplingsbara för att samverka i syfte att spara energi. Det är deras uppgift och om anläggningen programmeras efter användarens önskemål så sköter det sig självt, om inte han eller hon vill göra egna justeringar förstås. Med hjälp av detektorer, sensorer och förvalda program kan hela eller delar av huset ställas in efter bästa möjliga energisparprogram.

Ex 1: När familjen med sin Golden Retriever åker på semester så kan de välja "semesterläget" på den centrala styrpanelen. När ytterdörren låses aktiveras inbrottslarm, all belysning knäpps av och inomhusvärmen anpassas efter utomhustemperaturen via givare i väggarna.

Ex 2: Hur ofta funderar du när du sitter i bilen på väg till jobbet, stängde jag verkligen av kaffebryggaren och drog jag verkligen ur kontakten till styrkjärnet? Med påföljden av att åka hem igen för att kontrollera… Med ett smart hus slipper du fundera på det, genom att ha en ”borta knapp” som ser till att alla ström förbrukande apparater/uttag blir strömlösa när du åker hemifrån samtidigt som belysningen släcks och temperaturen sänks för att spara energi.

Det finns massor av sätt att spara energi med den här tekniken och att därmed minska elräkningen!

Våra elektriker och tekniker i Gävle och Stockholm hjälper gärna till att ta fram lösningar och ett KNX-system anpassat efter dina behov och dina önskemål!

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK